GüncelTürkiye

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Nedir?

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99. yıl dönümüdür. Peki, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedir? 29 Ekim neden bayram olarak ilan edilmiştir?

5
(108)

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedir? 29 Ekim neden bu kadar önemlidir? Kısaca 29 Ekim Bayram olarak neden kutlanır?

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923‘te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü kutlanmaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ”Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir” veya ”Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir” açıklamalarıyla aslında bize Cumhuriyetin ne kadar önemli olduğunu anlatmaktadır.

Bundan tam 99 yıl önce ilk meclis tarafından 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet ilan edildi. 1925 yılında ise Cumhuriyet Bayramı kutlanmaya başlandı.

Cumhuriyet Bayramı, TBMM’nin 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet yönetimini ilan etmesidir. Bu yüzden, 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır. 29 Ekim’de her yer bayraklarla süslenir, stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenerek kutlamalar yapılır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının önemine binaen, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutkunda, bu günü en büyük bayram olarak ifade etmiştir.

29 Ekim neden bu kadar önemlidir?

29 Ekim günü Mustafa Kemal Atatürk, “Cumhuriyet” önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vermiştir. Ve Meclis önergeyi kabul etmiştir. Bu tarinten itibaren, Türkiye Devletinin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet olmuştur. Yani,“Türkiye Cumhuriyeti Devleti” olmuştur. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanıdır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun!

29ekimbayrami

Cumhuriyet Devletinde egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulus, kendini yönetme yetkisini, kendilerine temsil eden milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı bulunmaktadır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yıl dönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları saygı ve minnetle anılıyoruz.

Bu gönderi ne kadar faydalı oldu?

Değerlendirmek için bir yıldıza tıklayın!

5

Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.

Daha Fazla Göster

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu